• ANJ - II. stupeň

          • Anglický jazyk  v škole

          • Cudzie jazyky prispievajú k pochopeniu a objavovaniu tých skutočnosti, ktoré presahujú oblasť skúseností sprostredkovaných materinským jazykom a štátnym jazykom. Cudzie jazyky poskytujú živý jazykový základ a predpoklady pre komunikáciu žiakov v rámci Európskej únie.

            Osvojenie si cudzích jazykov pomáha žiakovi prekonávať bariéry a tak prispievať k zvýšeniu jeho mobility v osobnom živote, v ďalšom štúdiu a napokon uplatnením sa na trhu práce.

            Cudzie jazyky umožňujú poznávať odlišnosti v spôsobe života ľudí iných krajín a ich odlišné kultúrne tradície. Poskytujú prehĺbenie vedomostí a vzájomného medzinárodného porozumenie a tolerancie a vytvárajú podmienky pre spoluprácu škôl na medzinárodných projektoch.

            Požiadavky pre vzdelávanie v cudzích jazykoch vychádzajú zo spoločného Európskeho referenčného rámca pre jazyky, ktorý popisuje rôzne úrovne ovládania cudzích jazykov. Vzdelávanie v 1. cudzom jazyku smeruje k dosiahnutiu úrovne B2, v 2. cudzom jazyku smeruje k dosiahnutiu úrovne A2 (podľa spoločného Európskeho referenčného rámca pre jazyky). Úspešnosť jazykového vzdelávania ako celku je závislá nielen od výsledkov vzdelávania v materinskom jazyku a v cudzom jazyku, ale závisí aj od toho, do akej miery sa jazyková kultúra žiakov stane predmetom záujmu aj všetkých ostatných oblastí vzdelávania.

            Učenie sa cudzích jazykov podporuje otvorenejší prístup k ľuďom. Komunikácia a rozvoj kompetencií v cudzom jazyku sú dôležité pre podporu mobility v rámci Európskej únie, umožňujú občanom plne využívať slobodu pracovať a študovať v niektorom z jej členských štátov. Orientácia jazykového vzdelávania na kompetencie vytvára v nemalej miere podmienky pre nadpredmetové a medzipredmetové vzťahy, ktoré pomáhajú učiacemu sa chápať vzťahy medzi jednotlivými zložkami okolia a sveta, v ktorom existujú. Chápanie jazykového vzdelávania ako „vzdelávania pre život“ umožňuje každému jedincovi žiť podľa vlastných predstáv a uspokojenia.

            Spoločný názov pre úroveň A1 a A2 je používateľ základného jazyka (independent learner), čo predpokladá, že učiaci sa ovláda jazyk v základnom rozsahu, čo mu umožňuje opisovať každodenné situácie predvídateľného obsahu, i keď vo všeobecnosti je nútený obsah výpovede obmedziť a hľadať slová. Požiadavky kladené na učiaceho sa predpokladajú jeho uvedomelý prístup k osvojeniu si cudzieho jazyka. Táto koncepcia umožňuje učiacemu sa, aby sa na základe vlastného uváženia rozhodol, do akej miery bude cudzí jazyk v budúcnosti používať a sám si zvolil úroveň náročnosti.

             

            Spoločný názov pre úroveň B1 a B2 je samostatný používateľ jazyka, čo predpokladá, že učiaci sa aktívne pristupuje k získavaniu vedomostí nielen na hodinách cudzieho jazyka, ale i prostredníctvom všetkých dostupných médií (v rámci samoštúdia) v zhode so svojimi osobnými záujmami a profesijnou orientáciou. Požiadavky, ktoré sa kladú na učiaceho sa predpokladajú, že bude vedome a cielene pristupovať k osvojeniu si cudzieho jazyka. Táto koncepcia mu umožňuje, aby sa na základe vlastného uváženia rozhodol, do akej miery bude cudzí jazyk v budúcnosti používať.

          • Learning problems???  

          • Nedarí sa  v učení?  Nerozumel si  gramatike?  Nevieš  vyjadriť myšlienku v angličtine? 

            Tu je niekoľko tipov, ktoré ti môžu pomôcť:

            1. Urči si cieľ, ktorý ťa bude motivovať. Napr. chcem sa dohovoriť s cudzincom, chcem si preložiť obľúbenú pieseň.


            2. Začni výslovnosťou. To ako sa slovo píše  sa nauč, keď ho dokážeš správne vysloviť.


            3. Veľa čítaj - ideálne nahlas, aby si sa počul. Tak si slová a vety rýchlejšie zapamätáš. Čítaj o veciach, o ktorých už veľa vieš alebo ťa zaujímajú.


            4. Ak pozeráš filmy a seriály, pozeraj v angličtine. Daj titulky ak potrebuješ, najlepšie anglické :).


            5.Počúvaj hudbu, ktorú máš rád. Veľa sa dokážeš naučiť aj počúvaním hudby. Dobrou pomôckou je, keď máš pred sebou aj text s prekladom. Uč sa naspamäť texty svojich obľúbených piesní.



            6. Používaj iné slovníky ako Google Translator.




            Nižšie nájdeš niekoľko odkazov, kde  nájdeš množstvo vysvetlení,cvičení a úloh z anglického jazyka:

            https://www.anglictinarychlo.sk/

            https://agendaweb.org/ 

            https://www.englishpractice.com/

            https://www.perfect-english-grammar.com/




    • Kontakty

      • Základná škola, Jilemnického ulica č. 2, Žiar nad Hronom
      • 045/6724779 sekretariát 045/6724822 školská jedáleň 045/6724779 riad. školy 045/6724779 zást. riad. školy
      • Jilemnického ulica č. 2, Žiar nad Hronom Riaditeľka školy : Mgr. Drahomíra Hanzlíková zsjilemnickeho2zh@gmail.com Zástupkyňa riaditeľky školy: Mgr. Soňa Haštová zsjilemnickeho2zh@gmail.com Kariérový poradca : Mgr. Dana Stemnická zsjilemnickeho2zh@gmail.com Školský špeciálny pedagóg: Mgr. Nikola Malová zsjilemnickeho2zh@gmail.com Školský psychológ, výchovný poradca: Mgr. Dominika Spodniaková psychologstvorka@gmail.com Slovakia
      • 37831372
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje