• Deň Zeme

          • 22. apríla si celosvetovo pripomíname sviatok našej modrej planéty - Deň Zeme. Tento sviatok je ovplyvnený pôvodným dňom Zeme, ktorý sa konal počas osláv jarnej rovnodennosti 21. marca a oslavoval príchod jari. V modernom poňatí ide o ekologicky motivovaný sviatok upozorňujúci ľudí na vplyv ničenia životného prostredia.
            Na našej škole sme tento deň oslávili 21. apríla. Žiaci pod vedením triednych učiteľov spoločne vyčistili od odpadu okolie školy a časť Etapy, a tým prispeli k čistejšiemu a krajšiemu prostrediu. 

          • NEMAK Žiarska basketbalová mikroliga - I. kolo

          • Po niekoľkoročnej odmlke pokračujú najmladší fanúšikovia basketbalu a pohybu v Žiarskej basketbalovej mikrolige, ktorá je určená pre žiakov a žiačky 1.-3. ročníka. Hravou a súťaživou formou sa postupne stretnú zástupcovia všetkých žiarskych škôl v 4 kolách. 20. apríla sa v priestoroch našej školy konalo 1. kolo. Všetci športovci bojovali o každú jednu loptu a atmosféra počas jednotlivých zápasov a súťažných disciplín bola naozaj vynikajúca. Ďakujeme našim žiakom za vynikajúce výkony a držíme im palce v ďalších kolách.

          • Obvodné kolo vo futbale najmladších žiakov ZŠ McDonald´s cup

          • 19.04.2023 sa na multifunkčnom ihrisku našej základnej školy konalo Obvodné kolo vo futbale najmladších žiakov ZŠ McDonald´s cup, kde si naši žiaci prvého stupňa zmerali sily v malom futbale so svojimi rovesníkmi. Po peknom výkone síce obsadili nepopulárne 4. miesto, ale ďakujeme im za vzornú reprezentáciu školy.

            Školu reprezentovali: Peťko M. - II.B, Hugo O. - II.A, Lenka O. - II.A, Alexko Š. - III.A, Hanka J. - III.A, Miško P. - III.A, Julián F. - IV.A, Filipko T. - IV.B a Matúško V. - IV.B.

          • Beh Oslobodenia Kremnica

          • 19. apríla so štartom na Štefánikovom námestí sa v Kremnici k výročiu oslobodenia mesta uskutočnilo športové podujatie - Beh oslobodenia. Nielen účasť ale aj skvelé výsledky na danom podujatí potvrdili aj naši žiaci. Srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy!

          • Návšteva kaštieľa

          • 13. apríla žiaci štvrtého ročníka v rámci spoznávania svojho regiónu navštívili biskupský kaštieľ. Prehliadka, počas ktorej mali možnosť vidieť priestory, v ktorých žil a pôsobil  prvý predseda Matice slovenskej Dr. Š. Moyses ale aj galéria J. Považana sa im veľmi páčila a priblížila im históriu, ktorá je súčasťou nášho mesta.

          • Exkurzia v Čističke odpadových vôd Žiar nad Hronom

          • Žiaci 7.A a 7.B sa 18.4.2023 v spolupráci s Regionálnym centrom kariéry Žiar nad Hronom zúčastnili exkurzie v Čističke odpadových vôd v Žiari nad Hronom. Pracovník čističky previedol žiakov po areáli a podrobne vysvetlil cestu vody od jej "príchodu" kanalizáciou ako splaškovej vody a "odchodu" vyčistenej vody do rieky Hron. Všetky zvedavé otázky boli zodpovedané a ktovie možno z tejto skupiny žiakov vyrastie posila pre ochranu nášho životného prostredia.

          • Exkurzia vo firme Nemak

          • Dňa 13.4.2023 sa niektorí žiaci ôsmych ročníkov a deviateho ročníka zúčastnili exkurzie vo firme Nemak Slovakia v Žiari nad Hronom. Odborná exkurzia bola pre žiakov organizovaná v spolupráci s Regionálnym centrom kariéry Žiar nad Hronom.  Žiaci na úvod dostali reflexné vesty, okuliare a bezpečnostné pokyny ohľadom pohybu v priestoroch firmy. Následne sa presunuli do výrobných hál, kde im boli postupne predstavené jednotlivé pracoviská a činnosti, ktoré zamestnanci vykonávajú. Najviac času strávili pri odlievaní hlavíc, kde mohli žiaci priamo vidieť stroje a roboty v plnej prevádzke. Žiaci si z exkurzie odniesli mnoho zážitkov a zodpovedaných otázok, ako to v reálnej výrobe vyzerá.   

          • DEŇ S KERAMIKÁROM

          • V stredu 12.4.2023 niektorí naši žiaci absolvovali „maratón“ s keramikárom Marekom Novotňákom. Prácu s hlinou si vyskúšali žiaci 5. A, 5. B a 7. B triedy.  Deti zanietene pracovali s hlinou, riadili sa pokynmi a radami   keramikára a spod ich rúk vychádzali krásne dielka – medvedíky so srdiečkami, ktoré sa už nevedia dočkať vypálenia v peci.  Naši tvoriví keramikári sa tešia na hotové, vlastnoručne vyrobené výrobky,  ktorými si môžu skrášliť  svoje detské  izby, prípadne nimi potešiť svoje maminy ku Dňu matiek.

          • PREVENČNÝ DEŇ

          • 5. 4. 2023 žiaci našej školy absolvovali Prevenčný deň, ktorý zorganizovalo Centrum poradenstva a prevencie v Žiari nad Hronom. Žiakom sa venovali psychologičky z CPP v Žiari nad Hronom – Mgr. Salayová, Mgr. Lišuchová, Mgr. Ježíková. Zavítala k nám aj koordinátorka ochrany detí pred násilím Mgr. Kocúrová a npor. JUDr. Holečková z Okresného riaditeľstva PZ v Žiari nad Hronom. Žiaci besedovali s hosťami na aktuálne témy: násilie, šikanovanie, sebapoznanie, trestno – právna zodpovednosť mladistvých, násilie v partnerských vzťahoch.  Žiakom sa takáto forma prevencie páčila, získali nové poznatky o daných témach, mohli vyjadrovať svoje názory a diskutovať s odborníkmi.

          • KRAJSKÉ KOLO DEJEPISNEJ OLYMPIÁDY - 1. MIESTO!!!

          • Naša Katka L. zo 7.B zvládla silnú konkurenciu najlepších v našom kraji a s prehľadom zvíťazila v súťaži zameranej na históriu a poznávanie dejín. Srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy!

          • Využitie odpadového materiálu

          • Hromadia sa vám v kancelárii či doma staré dokumenty, letáky a ďalšie materiály, ktorých sa potrebujete zbaviť? Nepotrebný papier je ale možné znova využiť - napríklad pre spoločné chvíle s deťmi. 

            Oddelenie najstarších detí ŠKD nevyhadzovalo papierové krabičky, ale ich nosilo a odkladalo v triede. Keď ich už mali celú záplavu, rozhodli sa ich využiť na zábavu a vystavať si spoločne mestečko krabičkových mrakodrapov. Každý počas jedného týždňa pridal ruku k dielu, alebo prispel zaujímavým nápadom. A takto to dopadlo, posúďte sami...

          • Obvodné kolo v malom futbale mladších žiakov ZŠ - 1. miesto

          • Dnes 13.04.2023 sa konalo Obvodné kolo v malom futbale mladších žiakov ZŠ. Naši chlapci si po víťazstvách vo svojej skupine zabezpečili postup do finále, kde sa im po výbornom bojovnom výkone podarilo zvíťaziť a postúpiť do krajského kola. Školu reprezentovali a palec hore pre: Juraj D. a Samuel M. z V.A, Samuel Č. zo VI.A a siedmaci zo VII.A v zložení Andrej N., Samuel K., Adam I., Dominik M. A Frederik Ď. Blahoželáme!

          • Zápis do 1. ročníka

          • 3. apríla 2023 sa konal zápis detí do 1. ročníka v šk. roku 2023/2024. V mene všetkých zamestnancov Základnej školy, Jilemnického ulica č. 2 by sme sa chceli úprimne poďakovať rodičom predškolákov za prejavenú dôveru pri výbere našej školy, rovnako aj za povzbudivé slová, ktoré zazneli na adresu ŠTVORKY.

            Na zápis prišlo 53 predškolákov, a my veríme, že spoločne naplníme očakávania detí, ktoré sa od septembra stanú našou pevnou súčasťou. Tešíme sa na spoluprácu s vami, vážení rodičia!

            Vedenie školy

          • CARNUNTUM – RAKÚSKO

          • Žiaci 6. a 7. ročníka našej školy sa ocitli na neopakovateľnom výlete do časopriestoru Rimanov, v meste svetového významu: Carnuntum v Rakúsku. Okrem unikátu vo svetovom meradle, „znovupostavenej“ časti rímskej mestskej štvrte, sme navštívili majestátny hrad Hainburg a vyhľadávanú čokoládovňu Hauswirth v obci Kittsee, ktorá sa so svojimi výrobkami preslávila nielen v Rakúsku, ale aj po celej Európe, Amerike aj Austrálii. A čo si o exkurzii myslia žiaci? My sme sa ich opýtali ....

            „Exkurzia v Rakúsku bola veľmi pútavá, zaujímavá a veľmi dobre prepracovaná. Bolo tam krásne prostredie, aj keď nám počasie veľmi nedoprialo, ale stálo to za to.“ 7.A

            „V múzeu sa nám veľmi páčilo. Bolo tam veľa zaujímavých vecí, ktoré sme si mohli aj vyskúšať. Z hradu bol nádherný výhľad na samotné Rakúsko i na Bratislavu.“ 6.A

            „Páčila sa nám aj čokoládovňa a výborní sprievodcovia“. 6.B

            „Po návšteve v Carnuntume sme sa presunuli na hrad v Hainburgu, kde sme si užili nádherné výhľady. Ďakujeme za príjemný zážitok, ktorý si budeme dlho pamätať.“ 7.B

          • OKRESNÉ KOLO GEOGRAFICKEJ OLYMPIÁDY – 1. miesto

          • Pre nadšencov geografie je Geografická olympiáda ideálny priestor na zmeranie svojich schopností a vedomostí. V silnej konkurencii víťazov školských kôl v okrese nás naši žiaci výborne reprezentovali. Srdečne blahoželáme KATKE L. (7.B), ktorá získala 1. miesto a postup do krajského kola. Jakub O. (8.A) vybojoval 2. miesto a Tadeáš Z. (8.B) pekné 4.miesto. Ďakujeme im za reprezentáciu školy!

          • Školské kolo súťaže Spievam, spievaš

          • V utorok 4. apríla 2023 sa naši talentovaní speváci z I. stupňa stretli v školskom kole speváckej súťaže. O postup do okresného kola súťažili v štyroch kategóriách s nasledovným výsledkom.

            I. kategória – ľudová pieseň

            1. miesto – Lucia (1.B)

            2. miesto – Petra (2.B)

            3. miesto – Sofia (2.A)

             

            I. kategória – umelá pieseň

            1. miesto – Katarína (2.A)

            2. miesto – neudelené

            3. miesto – Dominik (1.A)

             

            II. kategória – ľudová pieseň

            1. miesto – Tereza (3.A)

            2. miesto – Michael (3.A)

            3. miesto – Vratko (4.A)

             

            II. kategória – umelá pieseň

            1. miesto – Zuzana (3.B)

            2. miesto – Natália (4.A)

            3. miesto – Marianna (3.A)

             

            Víťazom srdečne blahoželáme a postupujúcim súťažiacim z 1. miesta prajeme veľa úspechov v okresnom kole.

          • Popoludnie s Andersenom na ŠTVORKE

          • Mesiac knihy je každoročne spätý s aktivitami a programami na podporu detského čítania. Viete, čo mali 31. 3. 2023 spoločné knižnice, školy, detské domovy, múzeá, galérie, kníhkupectvá, ale aj azylové domy na Slovensku, v Čechách, v Poľsku, v Nemecku, vo Francúzsku, v Taliansku, vo Švajčiarsku, na Malte, vo Veľkej  Británii, v Španielsku, v USA, v Kanade  a v Austrálii...? Všade tam sa v posledný marcový deň čítali rozprávky. Do 3. ročníka rozprávkovej Noci s Andersenom sa zapojili kultúrne a vzdelávacie inštitúcie v takmer 1500 mestách sveta. A ŠTVORKA zo Žiaru nad Hronom medzi nimi nechýbala! Aj naši šikovní žiaci dostali vďaka Žiackemu parlamentu a jeho hosťom šancu dokázať, že radi čítajú a počúvajú rozprávkové príbehy. Tie vedia hravo nielen prerozprávať, ale aj využiť pri rôznych aktivitách.

            Deti prvého až piateho ročníka prišli o 15:00 hod. do školskej knižnice, aby v nej strávili skvelé popoludnie plné hier a rozprávok. Na začiatku ich privítali postavičky Mickey Mouse a Pipi Dlhá Pančucha, predstavil sa im pán Hans Christian Andersen. Deti sa oboznámili so životom a dielom tohto skvelého rozprávkara prostredníctvom zaujímavo spracovanej prezentácie. Andersen bol muž s veľkou fantáziou a talentom. Vďaka rozprávkarovej vnímavej duši dnes dôverne poznáme príbehy jeho rozprávok, Škaredé káčatko, Statočný cínový vojačik, Cisárove nové šaty, Princezná na hrášku, Palculienka, Snehová kráľovná, Malá morská víla či Dievčatko so zápalkami.

            Účastníci rozprávkovej expedície sa rozdelili do troch družstiev a vybrali sa na rozprávkovú cestu tromi netradičnými miestnosťami. V sprievode starších spolužiakov zo Žiackeho parlamentu čítali aj počúvali rozprávkové príbehy, potom sa vybláznili pri aktivitách, ktoré preverili ich fantáziu, postreh, pamäť, umelecké, technické aj športové zručnosti. Detská fantázia nepozná hranice a my sme sa o tom presvedčili. Deti dokázali pohotovo vymyslieť melódiu, zahrať pantomímu, nakresliť obraz alebo zahrať úryvok, v ktorom bude zachytená časť rozprávky od slávneho autora. Veľmi emotívne reagovali aj na aktivitu, pri ktorej naši hostia priblížili deťom čítanie rozprávok spred niekoľkých storočí. Podujali sa nato dve staré mamy našich žiakov, pani Terézia Urblíková a pani Eva Hrinčárová. Deti riešili rozprávkové záhady, plietli Zlatovláskin vrkoč a odhalili, prečo je soľ nad zlato. Dozvedeli sa, že dobro víťazí nad zlom, ak má človek dobré srdce. Deti sa ani nenazdali, zazvonil zvonec a rozprávkovému popoludniu bol koniec.

            Deťom sa Popoludnie s Andersenom na ŠTVORKE veľmi páčilo, užívali si rozprávkový svet fantázie, hier a aktivít. Za prípravu a organizáciu podujatia ďakujeme našim hosťom, ale aj pedagógom, členom Žiackeho parlamentu, deťom a ich rodičom.

        • PYTAGORIÁDA – okresné kolo
          • PYTAGORIÁDA – okresné kolo

          • V marci sa žiaci našej školy zúčastnili okresného kola Pytagoriády.

            Najlepšie úspechy dosiahli:

            Matúš O., 5. ročník -  2. miesto

            Benjamín P., 6. ročník -  2. miesto

            Marcos V., 6. ročník -  3. miesto

            Adrián G., 8, ročník -  úspešný riešiteľ

            Jakub O., 8, ročník -  úspešný riešiteľ

            Samuel U., 3. ročník - 12. miesto

            Jakub U., 4. ročník - 13. miesto

            Matúš V., 4. ročník - 31. miesto

            SRDEČNE  BLAHOŽELÁME !!!

          • Ocenenie za dobrovoľnícku činnosť

          • Centrum voľného času v Žiari nad Hronom zorganizovalo 29. 3. 2023 vo svojich priestoroch Dobrovoľnícke stretnutie. Cieľom podujatia bolo poďakovanie za nezištnú dobrovoľnícku činnosť v našom meste pri práci s deťmi a mládežou, za aktivity Týždňa dobrovoľníctva a za pomoc pri rozvoji komunity základných škôl. Mesto Žiar nad Hronom a Centrum voľného času v Žiari nad Hronom ocenilo za záslužnú dobrovoľnícku činnosť v uplynulom období naše kolegyne Mgr. Janu Borgulovú, Mgr. Zdenku Boldišovú, Mgr. Darinu Mackovú a Mgr. Danu Stemnickú.

            Oceneným srdečne blahoželáme!

          • Záchranárom v každom veku - II. stupeň

          • V rámci projektu „Je to v našich rukách“ s podporou Nadácie SLSP sme po úspešne absolvovanom diskusnom klube Očami redaktora 30. marca realizovali ďalšiu aktivitu, ktorej obsahom bolo získavanie teoretických a praktických skúseností v poskytovaní prvej pomoci a poukázanie na prevenciu vzniku úrazov nielen v škole, ale aj mimo nej.

            Sme presvedčení, že žiaci získali veľmi užitočné informácie. Poďakovanie patrí záchranárovi p. Jakubovi Medveďovi za ochotu prísť medzi nás.

    • Kontakty

      • Základná škola, Jilemnického ulica č. 2, Žiar nad Hronom
      • 045/6724779 sekretariát 045/6724822 školská jedáleň 045/6724779 riad. školy 045/6724779 zást. riad. školy
      • Jilemnického ulica č. 2, Žiar nad Hronom Riaditeľka školy : Mgr. Drahomíra Hanzlíková zsjilemnickeho2zh@gmail.com Zástupkyňa riaditeľky školy: Mgr. Soňa Haštová zsjilemnickeho2zh@gmail.com Kariérový poradca : Mgr. Dana Stemnická zsjilemnickeho2zh@gmail.com Školský špeciálny pedagóg: Mgr. Nikola Malová zsjilemnickeho2zh@gmail.com Školský psychológ, výchovný poradca: Mgr. Dominika Spodniaková psychologstvorka@gmail.com Slovakia
      • 37831372
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje