• Žiarsky talent 2023

          • 11. decembra v priestoroch divadelnej sály MsKC v Žiari nad Hronom prebehlo oceňovanie talentovaných žiakov základných a stredných škôl zo Žiaru nad Hronom a z okolia, ktorí sa zásadným spôsobom prejavili výsledkami, výkonmi alebo úspechmi v oblasti vzdelávania, vedy alebo umenia Nadáciou ZSNP A SLOVALCO.

            Aj v tomto roku primátor mesta p. Peter Antal, spolu s p. Rudolfom Knappom, obchodno-finančným riaditeľom Slovalca, odovzdali ocenenia sedemdesiatim najtalentovanejším predstaviteľom nastupujúcej generácie.

            Sme hrdí, že medzi ocenenými za svoje mimoriadne úspechy v šk. roku 2022/2023 boli aj žiaci našej školy – Sofia I. a Samuel U., obaja zo IV. A triedy, Matúš V. z V. A a Katarína L. z VIII. B.


            Všetkým oceneným srdečne blahoželáme!

          • Ypsilon - slovina je hra

          • Vo štvrtok 7.12. sa uskutočnila na našej ŠTVORKE zábavná súťaž Ypsilon, ktorá u všetkých zúčastnených preverila znalosti zo slovenského jazyka a literatúry. Do súťaže sa zapojili žiaci 1. stupňa a okrem gramatiky si tak vyskúšali aj čítanie s porozumením. Súťažné interaktívne testy zároveň rozvíjali žiacku originalitu, tvorivosť a aktívne myslenie, či podnecovali flexibilitu školákov.

            Výsledky budú zverejnené po odsúťažení všetkých škôl. Našim súťažiaci držíme palce!

          • Truhlica plná prekvapení

          • Školský klub detí usporiadal vo svojich oddeleniach výzvu pod názvom ,,Truhlica plná prekvapení". Deti pomocou vhodných motivácií pochopili, prečo je dôležité dávať a nie len prijímať. Truhlicu naplnili malými darčekmi pre neznámych kamarátov a netrpezlivo čakali na deň, kedy si z truhlice vyberú aj niečo pre seba.

            Odbaľovanie darčekov bolo pre všetkých do poslednej chvíle napínavé. Veď posúďte sami...

          • Mikulášku, dobrý strýčku...

          • Ako je už dobrým zvykom v 2.B triede prebehol ďalší daltonský deň. Nie je vôbec náhoda, že práve na Mikuláša. Žiaci zažili krásne predvianočné dopoludnie plné dobrej nálady a malého strachu z čertov. Samotnú predvianočnú atmosféru doplnilo zladené oblečenie. Vyvrcholením dňa bola dlho očakávaná návšteva Mikuláša s jeho pomocníkmi.

          • Decembrové "túlanie" s krúžkom Tuláčik v Jump aréne

          • V sobotu 2. decembra sa našim "tuláčikom" splnil veľký sen. Navštívili športovo zábavné centrum Baunce Park v Banskej Bystrici. Dosýta sa vyskákali na rôznych trampolínach, zoznámili sa s lezeckými úchytmi a následne ich využili aj na lezeckých stenách. Tí odvážnejší si vyskúšali skoky z výšky do penových bazénov a vyšantili sa aj na iných atrakciách.

            Všetky deti si výlet perfektne užili a  poďakovanie bolo vidieť na ich spokojných a usmiatych tvárach.

          • Prvá fáza korčuliarskeho kurzu za nami

          • Aj v tomto školskom roku žiaci 2. B triedy oprášili korčule. Po roku sa ocitli opäť na ľade a pustili sa do zdokonaľovania techniky korčuľovania. Odvaha, odhodlanie a vytrvalosť. To sú slová, ktoré vystihujú ich výkon. A ako im to išlo? Pozrite si v krátkom videu...

          • Vianočný zázrak v Domove dôchodcov

          • Netradičnú formu vianočného zázraku pre seniorov vymysleli a 28. 11. 2023 v Domove dôchodcov v Žiari nad Hronom spoločne zrealizovali žiaci Žiackeho parlamentu ŠTVORKY. Svojou návštevou, pripraveným programom, úprimným záujmom o život, radosti a starosti klientov Domova dôchodcov v Žiari nad Hronom sme sa aspoň na chvíľku pokúsili vrátiť seniorom občas stratenú chuť do života, no predovšetkým sme im chceli venovať svoj čas a vyvolať na ich tvárach spokojný úsmev.

            S úžasným zápalom sa parlamenťáci a seniori venovali pri stoloch dominu, kartám, hre Človeče, nehnevaj sa!, skladaniu puzzle, hrám na rozvoj pamäťových schopností, spevu tradičných aj novších piesní s akordeónom. Šach síce hrali súperi rôzneho veku, ale na hernom zápale a snahe vyhrať to rozhodne nebolo badať. Zručnosť si deti a seniori vyskúšali aj pri výrobe krásnych papierových snehových vločiek, ktorými zároveň vyzdobili priestor svojho domova.

            Mimoriadnym zážitkom pre žiakov boli i spomienky seniorov na dobu ich mladosti. Výnimočné príbehy boli miestami smutné, miestami veselé, často ich dotváralo nárečie, ktorým seniori za svojej mladosti hovorili. Deti si z týchto spomienkových príbehov odniesli mnohé ponaučenia a životné skúsenosti. Veríme, že sme našim seniorom deň spríjemnili. Vianočným zázrakom sme dokázali, že ak sa chce, dokážeme veľa, hoci sme len deti. Čas a úsmev ako dary, tak nech sa starkým dobre darí!

          • Dajme spolu gól

          • Aj naša škola patrí medz 363 škôl, ktoré sa opäť zapojili do projektu Dajme spolu gól. Ide o aktivity, ktoré sú zamerané najmä na futbal detí prvého a druhého ročníka ZŠ. Pohybové činnosti sú pod vedením skúseného trénera futbalu N. Miloševiča a deti napĺňajú radosťou z pohybu a samozrejme popri tom získavajú aj herné zručnosti malého futbalistu.

          • Imatrikulácia prvákov

          • Vo štvrtok popoludní 30.11. sa na našej škole uskutočnila slávnostná udalosť. Pasovali sme medzi žiakov ŠTVORKY prvákov. Za účasti rodičov, starých rodičov a súrodencov sa naši prváci predstavili programom, v ktorom ukázali svoju šikovnosť.

            „Pasujem Ťa za prváka!“

            Tak znela pasovacia formulka, po ktorej bol každý žiak pasovaný za naozajstného školáka. Už žiaden skoroškolák, škôlkar či drobec. Po oficiálnej časti nechýbala ani súťaž oteckov a ocenenie najlepšia maškrta pre najlepšiu mamičku - cukrárku. Tak vitajte v našej školskej rodine milí prváci!

          • Rozplávajme Žiar

          • Milí žiaci, dávame vám do pozornosti zaujímavú aktivitu podporujúcu zdravý životný štýl, ktorá sa uskutoční 9.12. v našej krásnej zrekonštruovanej plavárni. Hlavným cieľom je neprerušiť niť plávania v minimálne jednej dráhe. 

            Vstup voľný. 

            Na všetkých účastníkov sa tešia organizátori a každý plavec sa zas môže tešiť na diplom, ktorý si pre nich pripravili. 

          • Beseda k Svetovému dňu diabetu

          • V utorok, dňa 28.11.2023 sme si spoločne so žiakmi tretieho a štvrtého ročníka pripomenuli Svetový deň diabetu, ktorý sa uskutočnil 14.novembra. Pri tejto príležitosti sme sa rozhodli usporiadať besedu, počas ktorej sme upozorňovali na existenciu a riziká tohto civilizačného ochorenia. Počas besedy sa žiaci mohli dozvedieť niečo o tom, ako cukrovka vzniká, v čom spočíva jej nebezpečenstvo a komplikácie. Zároveň sme si niečo viac povedali o tom, prečo je dôležité dodržiavať zásady zdravého životného štýlu, ktorý možno chápať ako prevenciu voči tomuto ochoreniu. Počas besedy sa žiaci hlásili, hovorili svoje skúsenosti a myšlienky o cukrovke. V priebehu aktivít sa aktívne zapájali, vďaka čomu mohli zistiť aká je cukornatosť niektorých druhov ovocia. Veríme, že žiaci sa počas besedy naučili mnoho zaujímavých vecí a uvedomili si, že zdravie je veľmi krehké a treba si ho vážiť.

          • Všetkovedko

          • 28. novembra sa v našej škole opäť konala vedomostná súťaž VŠETKOVEDKO. V súťaži sa prepájajú všetky informácie, s ktorými sa deti doteraz v škole alebo v rodine stretli. Precvičuje sa čítanie s porozumením, práca s textom a riešia sa úlohy, ktoré sú síce náročnejšie, ale posúvajú deti v snahe byť lepší... Šancu získať hrdý titul Všetkovedka majú v tomto roku až 18 žiaci, ktorí sa do súťaže zapojili: 3 prváci, 6 druháci, 6 tretiaci a 3 žiaci štvrtého ročníka.

        • “Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok”
          • “Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok”

          • Projekt “Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok” spája generácie ľudí po celom Slovensku a stáva sa milou vianočnou tradíciou. Cieľom je potešiť nám/Vám neznámeho seniora  žijúceho v zariadení pre seniorov, prípadne osamelo vo vlastnej domácnosti.

            Potešme i tieto Vianoce seniorov darčekom, ktorý zahreje pri srdci Vás aj ich. Naplňme spoločne krabice plné lásky.

            Krabice by mali obsahovať z každého trošku:

            niečo sladké ( keksy, perníčky, čokoláda)

            niečo slané ( tyčinky, krekry, praclíky)

            niečo teplé ( čaj, horúca čokoláda, káva)

            niečo mäkké ( rukavičky, ponožky, šál)

            niečo voňavé (sprchový gél, krém, parfum)

            niečo na zábavu ( knižka, krížovky, časopis)

            niečo zo srdca ( pohľadnica, obrázok, anjelik)

            ĎAKUJEME!

            Termín  doručenia krabíc je do 30.11.2023 svojej  triednej pani učiteľke.

          • Strategická hra Finančná sloboda

          • Počas dvoch dní, 22.11.2023 a 23.11.2023, absolvovali naši šikovní deviataci strategickú spoločenskú hru s názvom Finančná sloboda. V spoločenskej hre žiaci plnili rôzne úlohy, a tak sa hravou a nenútenou formou učili finančnej gramotnosti. Žiakov hra veľmi bavila a tí najšikovnejší z tried budú na sebe pracovať, aby boli v mestskom kole čo najlepší a hrdo reprezentovali školu, aj seba. Za realizáciu hry ďakujeme lektorom - p. Galkovi a p. Černákovi a taktiež Centru voľného času v Žiari nad Hronom, ktoré celý projekt zastrešuje. 

          • Olympiáda z ANJ - školské kolo

          • Dňa 20.11. 2023 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku, v ktorom naši žiaci súťažili v dvoch kategóriách.

            V kategórií 1A o víťazstvo bojovali žiaci piateho, šiesteho a siedmeho ročníka.

            Kategória 1B pozostávala zo žiakov ôsmeho a deviateho ročníka.

            Výsledky v kategórií 1A :

            1. miesto - Melisa S. (VII.B)

            2. miesto - Jerguš F. (VI.A)

             

            Výsledky v kategórií 1B :

            1. miesto - Lucia K. (IX.A)

            2. miesto- Nikola B. (IX.B)

             

            Víťazky oboch kategórií, ktoré obsadili prvé miesta, sa ďalej zúčastnia okresného kola Olympiády v anglickom jazyku, ktoré sa uskutoční v januári.

            Všetkým našim súťažiacim ďakujeme za účasť, víťazom gratulujeme a prajeme veľa úspechov v okresnom kole olympiády! 

        • Exkurzia Banská Bystrica
          • Exkurzia Banská Bystrica

          • POZORUHODNÉ ŠVÁBY

                        Šváby, človekom nie veľmi obľúbené živočíchy, patria k starobylým radom hmyzu. Počas miliónov rokov sa vyvinulo takmer 5 000 druhov švábov, ktoré zaujmú svojou neobyčajnou prispôsobivosťou, ale aj vysoko špecializovaným spôsobom života.

                        A práve tieto živočíchy sa dňa 22.11.2023 vybrali spoznať prostredníctvom výstavy POZORUHODNÉ ŠVÁBY – NEPANIKÁRTE! žiaci VI.A, VI.B a VIII.B triedy.

            Za sklom insektárií sme videli viac než 30 druhov exotických švábov z rôznych kútov sveta zo súkromnej zbierky chovateľa Mareka Bartoša. Dozvedeli sme sa, že drvivá väčšina švábov žijúca na celom svete nikdy nevkročila do ľudských obydlí. Pre svetové ekosystémy ide o nenahraditeľný hmyz a netreba sa ich vôbec báť. Niektoré druhy sme si dokonca mohli aj chytiť. Išlo o veľké syčiace šváby z Madagaskaru či svetielkujúce šváby z Južnej Ameriky (viď foto). Na výstave sme sa dozvedeli množstvo zaujímavostí zo života švábov, ktoré zmenili naše predstavy o tejto málo pochopenej skupine hmyzu.

          • Pozvánka

          • Tím ABCedu srdečne pozýva pedagógov, pedagogických asistentov, vychovávateľov a p. učiteľky MŠ na seminár určený pre I. stupeň ZŠ a pre materské školy.

            Názov:         Hravé učenie

            Kedy:           23.11. 2023

            Čas:            14.00 hod. - 16.30 hod.  

            Miesto:        ZŠ Jilemnického 2, Žiar nad Hronom - III.B

            Lektorka:     Mgr. Viola Kúdelová

            Cena:          Zadarmo

             

            Bližšie informácie a prihlasovací link na podujatie: https://forms.gle/hma8uioW9TbY67di6

            Tešíme sa na stretnutie!

             

          • Kurz korčuľovania

          • V poradí už tretia trieda sa v tomto šk. roku dostala vďaka projektu "Kurzu korčuľovania" na zimný štadión. Týždenný kurz je zameraný na rozvoj pohybových zručností na ľade pre žiakov 1. a 2. ročníka. Na ľade so žiakmi pracujú skúsení ambasádori, ktorí majú pre nich pripravené rôzne úlohy, súťaže, hry. V piatok je vždy slávnostné ukončenie formou olympiády, na ktorú sa už určite tešia aj naši druháci :)

          • Tréneri v škole aj v novembri

          • V úspešnom projekte MŠVVaŠ pokračuje naša škola aj v mesiaci november. Prváci a druháci sa stretávajú s trénerkou K. Leškovou a rozvíjajú svoje pohybové zručnosti. A ide im to veru výborne! Radosť z pohybu spolu so zdravou  súťaživosťou sa nesie každou spoločnou hodinou :)

    • Kontakty

      • Základná škola, Jilemnického ulica č. 2, Žiar nad Hronom
      • 045/6724779 sekretariát 045/6724822 školská jedáleň 045/6724779 riad. školy 045/6724779 zást. riad. školy
      • Jilemnického ulica č. 2, Žiar nad Hronom Riaditeľka školy : Mgr. Drahomíra Hanzlíková zsjilemnickeho2zh@gmail.com Zástupkyňa riaditeľky školy: Mgr. Soňa Haštová zsjilemnickeho2zh@gmail.com Kariérový poradca : Mgr. Dana Stemnická zsjilemnickeho2zh@gmail.com Školský špeciálny pedagóg: Mgr. Nikola Malová zsjilemnickeho2zh@gmail.com Školský psychológ, výchovný poradca: Mgr. Dominika Spodniaková psychologstvorka@gmail.com Slovakia
      • 37831372
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje