• Starí rodičia sú najväčší poklad rodiny...
          • Starí rodičia sú najväčší poklad rodiny...

          • Pravdivosť týchto slov si uvedomili aj naše deti a aktívne sa zapojili do 19. ročníka výtvarno-literárnej súťaže Mám svojich starkých veľmi rád, ktorú už tradične organizuje Centrum voľného času v Žiari nad Hronom.

            Pri práci na svojich dielkach si spomenuli na humorné príbehy a zážitky so svojimi starými rodičmi.

            Žiaci a ich starí rodičia či rodičia sa 8. 11. 2023 zúčastnili príjemného posedenia v MsKS v Žiari nad Hronom, v rámci ktorého sa konalo slávnostné vyhodnotenia súťaže.

            Veľmi nás svojou šikovnosťou, úspešnou reprezentáciou školy a ôsmimi oceneniami potešili žiaci:

            Ema R. (IX. B), Lucia K. (IX. A) – zlaté pásmo – výtvarná oblasť,

            Juliana T. (VIII. B), Bibiana H. (VIII. B) – strieborné pásmo – výtvarná oblasť,

            Samuel A. (IX. A), Katarína L. (VIII. B) – zlaté pásmo – literárna oblasť (próza),

            Rastislav N. (VIII. B) – strieborné pásmo – literárna oblasť (poézia),

            Michaela M. (VI. B) – cena poroty – literárna oblasť (poézia).

            Všetkým oceneným žiakom srdečne blahoželáme!

          • Slovenčina inak

          • Naši detektívi v 2.B  sa opäť presvedčili, že aj hodina slovenského jazyka môže byť zábavná. Hľadaj, napíš, vyznač, spočítaj boli heslá, ktorými sa žiaci počas hodiny riadili. A ako to dopadlo? Hlavičky si síce potrápili, ale úlohy zvládli na jednotku!

          • MODULY - Stolný tenis do základných škôl

          • Aj v tomto šk. roku sme sa zapojili do projektu MŠVVaŠ s názvom MODULY. Zapojené triedy a žiaci sa na hodiny TSV tešia a upevňujú svoje fyzické a duševné zdravie netradičnými aktivitami. Stolný tenis rozvíja okrem fyzickej zdatnosti aj logické herné myslenie, koncentráciu, individuálnu zodpovednosť a bojovnosť. Deti sa pod vedením p. Barniaka naučia herným základom, alebo sa zdokonalia v technikách stolného tenisu.

          • Po stopách mestských pamiatok

          • Žiaci z 3. B v tomto roku na vlastivede spoznávajú okrem iného aj svoje mesto. O mestských pamiatkach sa dá ľahko naučiť, no ešte lepšie je ich vidieť. Preto sa rozhodli navštíviť jednu z najväčších mestských pamiatok, a to práve Biskupský kaštieľ. Šedé novembrové počasie dodávalo kamenným chodbám zaujímavú atmosféru a tretiaci mohli postupne odkrývať tajomstvá rôznych miestností. Preskúmali tak kaplnku, pracovňu Š. Moysesa, miestnosť pre návštevy, pozreli si expozíciu obrazov, múzeum a vyskúšali si, ako vyzerala škola v dobách ich starých rodičov. Mohli sa dotknúť mestského platanu, a taktiež si detailne obzrieť slnečné hodiny. Prvá mestská pamiatka je úspešne zdolaná!

          • S Tuláčikom na Šášovskom hrade

          • V mesiaci október sa naši malí turisti zapísaní do krúžku Tuláčik vybrali túlať na hrad Šášov. Po ceste museli zdolať 10 úloh, ktoré ich doviedli až ku sladkému pokladu. Ľahké veru neboli, ale aj tak ich hravo zvládli. Naučili sa strielať z praku, orientovať sa v lese podľa turistických značiek, zažili skúšku odvahy, spoznali legendu o hrade Šášov a objavili aj význam Zvoničky. Na konci výletu všetkých čakala skvelá opekačka. Všetci prežili deň vo vynikajúcej nálade, skvelom odhodlaní a utužovaní priateľstiev. Už teraz sa tešia na novembrového Tuláčika a na zážitky s ním spojené... 

          • Oznam

          • Jesenné prázdniny v šk. roku 2023/2024 sú v termíne od 30.10.2023 - 31.10.2023.

            Školský klub detí a školská jedáleň nebudú v prevádzke.

            Vyučovanie začne 2.11.2023 (vo štvrtok).

          • Exkurzia Paríž

          • Na začiatok októbra sa určite tešili žiaci druhého stupňa, ktorí sa pod vedením p. uč. D. Stemnickej pripravovali na exkurziu do samotného srdca Francúzska - Paríža. Nádherné počasie im prinieslo nezabudnuteľné zážitky a skúsenosti. Zažili  ruch veľkomesta a obdivovali krásy svetovej architektúry. Ako to dopadlo vám za všetkých priblíži žiačka IX.B triedy Ema R.:

            „Videli sme Pantheon, Eiffelovu vežu, Invalidovňu, Námestie svornosti, Luxemburgské záhrady, Louvre, Víťazný oblúk, Versailles, Sacré Coeur. Krásnym zážitkom bola i vyhliadková plavba po Seine. I keď miestami bolo viac turistov ako domácich, mohli sme vidieť a zažiť pravý francúzsky štýl, jazyk, kultúru a chute. Ďakujeme!"

          • Strašidelný piatok v 2.B

          • Žiaci sa kamsi vytratili a do lavíc zasadli strigy, čarodejnice, bojovníci, strigôni, mŕtva nevesta a dokonca aj samotný gróf Dracula. Počas doobedia netradičných návštevníkov preverili úlohy zo Slovenského jazyka aj Matematiky, a potom si prostredníctvom kina ukázali priateľov vo svete rozprávok. Po výdatnom obede zábava pokračovala v lúšteni šifry, v súťažiach a tanci. Veríme, že sa všetci dobre zabavili a o rok sa opäť stretneme.

          • Halloween v školskom klube

          • Pred blížiacimi sa jesennými prázdninami si žiaci 1. stupňa v školskom klube pripomenuli Halloween. Prišli oblečení v strašidelných maskách, hodovali, tancovali a neskôr tento strašidelný sprievod prešiel chodbami školy. Aj týmto spôsobom sa žiaci v rámci multikultúrnej výchovy oboznámili so sviatkom, ktorý je oslavovaný najmä v anglicky hovoriacich krajinách.

            Slová p. vychovávateľky M. Hurajovej vám celú atmosféru určite priblížia:

            "Štvrtková ŠKD našej Štvorky nemala žiadne deti, bola však plná čarodejníc, zombíkov, ježibáb, duchov, kostlivcov a iných strašidelných tvorov. Všade sa ozývali strašidelné zvuky, hukot a kričať bolo dovolené. Dokonca aj v kancelárii pani riaditeľky, ktorá sa vystrašila, ale nakoniec strašidlá odmenila sladkosťou. Veď Halloween je len raz do roka. Užili sme si ho naplno, strašenim, súťaženim, tancom. Šťastné pomaľované tváre deti vás o tom presvedčia."

          • Vodníci

          • Po niekoľkých rokoch prestávky sme v našej škole opäť otvorili krúžok Vodníci, ktorý má u nás už 15 ročnú tradíciu. Na novootvorenej mestskej plavárni sa stretávame každý pondelok, kde sa hráme rôzne hry vo vode, učíme sa základy plávania alebo tí šikovnejší sa v plávaní zdokonaľujú.

            O obľúbenosti krúžku svedčí aj fakt, že sa naň prihlásilo veľké množstvo žiakov, ktorých sme rozdelili na dve skupiny. Veríme, že aj náš krúžok prispeje k zdravému životnému štýlu, ktorý je pre našu školu samozrejmý.

          • Tréneri v škole pokračujú...

          • Aj v mesiaci október mali naši žiaci obohatené hodiny telesnej a športovej výchovy. Spolu s trénerom P. Slukom si dokonca zahrali guľovačku, či sa mohli sánkovať... O tom, že šport prináša radosť a smiech vás určite presvedčia aj fotografie z týchto hodín. Od novembra k nám príde nový tréner, na ktorého sa už veľmi tešíme. P. Slukovi ďakujeme za námety a príjemnú atmosféru, ktorú nám na hodinách vytvoril.

          • Deň techniky

          • Žiaci deviateho ročníka, ktorí prejavujú záujem o odbory s technickým zameraním, sa aj tento rok zúčastnili Dňa techniky na Súkromnej strednej odbornej škole technickej v Žiari nad Hronom. Počas podujatia, ktoré sa konalo 18.10.2023, sa žiaci dozvedeli základné informácie o odboroch ponúkaných strednou školou, vyskúšali si rôzne zariadenie ako 3D okuliare, virtuálnu realitu, počítačovú hru vytvorenú študentom Fakulty elektrotechniky a informačných technológií na Žilinskej univerzite  a veľa ďalších vecí. 

            Veríme, že podujatie žiakom pomohlo v ich rozhodovaní ohľadom výberu strednej školy, ako aj celkového kariérneho zamerania.  

          • Pekne strávené dopoludnie v družstve Lovčica – Trubín

          • Dňa 17.10. 2023 sme sa my - žiaci VII.B vybrali do družstva Lovčica - Trubín. Mali sme možnosť sledovať jeho pracovníkov pri každodennej práci. Videli sme ako sa vyrába mlieko a rôzne mliečne výrobky, napr. jogurty, tvaroh, korbáčiky a syrové torty. V kravíne sme sa potešili najmä malým teliatkam. Počas celej exkurzie nás sprevádzali veľmi milí zamestnanci. Ďakujeme im za jogurtové a syrové pochutiny, ktorými nás všetkých na záver obdarili. Ich ťažká a zodpovedná práca nám ešte dlho zostane v pamäti.

            Žiaci VII.B

          • Tekvičkovanie

          • Záujem o tekvičkovanie v školskom klube detí rok čo rok narastá. Tento rok jedáleň Štvorky takmer praskala vo švíkoch. Deti spolu s rodičmi aj starými rodičmi ukázali svoju nápaditosť, tvorivosť a kreativitu. Výsledkom boli naozaj podarené tekvičky. Veď posúďte sami. 

          • Svetový deň výživy

          • 16. októbra si každoročne pripomíname Svetový deň výživy. Zdravý životný štýl a správnu životosprávu sme si  vďaka pomoci p. kuchárok priblížili aj ochutnávkou zdravých nátierok a ovocných šalátov, ktoré nám pripravili. Pri natieraní boli nápomocné aj členky Žiackeho parlamentu. Ďakujeme!

          • Vzduchová trampolína

          • V piatok 13. októbra naša škola spolu s p. primátorom P. Antalom otvorila pre žiakov nové športovisko.  Ešte v apríli sme sa zapojili do súťaže, ktorej výhra znamenala vzduchovú trampolínu pre školu. Pani uč. V. Dávidová a p. vychovávateľka M. Hanzelová natočili so žiakmi video, ktoré nám zaistilo v danej súťaži 1. miesto. Následne sme so súhlasom zriaďovateľa zabezpečili jej montáž a dnes sa už tešíme z jej užívania.

            Aj tu však platia pravidlá, počas ktorých sa dá používať, aby vydržala čo najdlhšie v prevádzke. Môže byť na nej najviac 8 osôb, ktorí sú bosí, nemajú žiadne ostré predmety a dodržiavajú bezpečnosť.

            Vzduchová trampolína bude v prevádzke za pekného počasia v čase vyučovania a fungovania školského klubu detí. V tomto čase tam má, v prípade záujmu, prístup aj verejnosť.

            Nakoľko je trampolína v areáli školy umiestnená trvalo, je veľmi dôležitá ohľaduplnosť žiakov i návštevníkov nášho športového  areálu, aby po nej nechodili, nevozili sa na nej na bicykli či skateboarde. Ďakujeme, že sa vzájomne rešpektujeme a tešíme z úspechov, ktoré dosahujeme.

          • Interaktívna podlaha FlySky

          • V rámci zrealizovaného projektu „Je to v našich rukách“ sa nám podarilo pre žiakov školy zabezpečiť interaktívnu podlahu FlySky. Ide o kompaktný integrovaný systém, ktorý obsahuje projektor, počítač a snímač pohybu, ktorý funguje na princípe premietania na podlahu.

            Viac ako 100 hier bude motivovať školákov k pohybu, rozvíjať ich postreh, trpezlivosť, logické myslenie, stimulovať vizuálno-pohybovú koordináciu a v neposlednom rade aj tímovú spoluprácu. Interaktívna podlaha je skvelou pomôckou pri vzdelávaní aj vďaka exkluzívnemu balíku interaktívnych kvízov, ktoré obsahujú viac ako 10 000 otázok zo základných vyučovacích predmetov.

            Veríme, že si ju naši žiaci riadne užijú :)

          • Korčuliarsky kurz piatakov

          • V priebehu štyroch dní si naši žiaci zo športovej triedy V. A pod skúseným dohľadom p. učiteľa Muhu a p. asistentiek zdokonaľovali nielen pohybové zručnosti na ľadovej ploche ale stmeľovali aj svoj kolektív, nakoľko sú spolu len od septembra. Aj tu vidíme prínos športu, ktorý spája, vytvára pozitívnu atmosféru a samozrejme, vedie k zdravému životnému štýlu :)

          • Pozvánka

          • Milí rodičia, starí rodičia!

            Srdečne Vás pozývame na tradičnú aktivitu nášho školského klubu pod názvom Tekvičkovanie“, kde sa spolu so svojimi deťmi/vnúčatami zapojíte do súťaže o najkrajšie vyzdobenú tekvičku. Technika zdobenia je ľubovoľná.

            Stretnutie sa uskutoční dňa 19.10.2023 (štvrtok) od 14:30 hod. v priestoroch školskej jedálne. Treba si doniesť  tekvice, prípadne iný ozdobný prírodný materiál ako šípky, lístie a pod.

            Tešíme sa na vás!

          • Kurz ovocinárstva v súlade s prírodou

          • Dňa 11.10.2023 sa naši šiestaci spolu so svojimi triednymi p. učiteľkami zúčastnili veľmi peknej udalosti, ktorú realizovalo Mesto Žiar nad Hronom v spolupráci s p. Ľ. Vaššom s názvom Kurz ovocinárstva v súlade s prírodou.

            Táto udalosť sa konala v mestskom sade v Žiari nad Hronom. Žiaci mali možnosť vyskúšať si sadenie úžitkových stromov a kríkov. Mohli si tak zopakovať vedomosti z biológie a aj prakticky si vyskúšať, ako sa sadia stromčeky a úžitkové kríky.

            Cieľom podujatia bol správny výber a výsadba vhodného úžitkového stromčeka a kríčka. Deťom sa v mestskom sade veľmi páčilo a akcia bola pre nich ozajstným prínosom.

    • Kontakty

      • Základná škola, Jilemnického ulica č. 2, Žiar nad Hronom
      • 045/6724779 sekretariát 045/6724822 školská jedáleň 045/6724779 riad. školy 045/6724779 zást. riad. školy
      • Jilemnického ulica č. 2, Žiar nad Hronom Riaditeľka školy : Mgr. Drahomíra Hanzlíková zsjilemnickeho2zh@gmail.com Zástupkyňa riaditeľky školy: Mgr. Soňa Haštová zsjilemnickeho2zh@gmail.com Kariérový poradca : Mgr. Dana Stemnická zsjilemnickeho2zh@gmail.com Školský špeciálny pedagóg: Mgr. Nikola Malová zsjilemnickeho2zh@gmail.com Školský psychológ, výchovný poradca: Mgr. Dominika Spodniaková psychologstvorka@gmail.com Slovakia
      • 37831372
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje